имоти

Проект: ТРАДИЦИИ
Тип обект: имоти

Описание:

България изпитва особена гордост от богатите си фолклорни традиции. Народните танци, музиката, националните носии и традиционните ритуали заемат важно място в живота на Българите. Всеки град и село отбелязва по специален начин Християнските празници и фолклорни фестивали.

Кулинария

Българското кулинарно изкуство произлиза от богати кулинарни традиции, както местни така и чужди, съчетани по начин, който е уникално български, предлагащ кухня със собствени отличителни характеристики, оригиналност и изключително разнообразие.

Много български продукти и храни са известни в различни краища на света. Българските храни и напитки имат своите почитатели дори между най-изтънчените гастрономи и дегустатори. Българското кисело мляко е индустрия, а печените червени чушки – атракция. Всеки, който е опитал българска ябълка, вече знае защо Ева е била изкушена от този плод.

Фестивали и носии

Българският род е съхранил традициите си непокътнати векове наред, независимо от спадовете и върховете в историята си. Колоритните фолклорни фестивали и обичаи са изключително атрактивни за посетителя.

Кукери

Маскарадните игри и костюми в България имат древен произход и могат да бъдат определени като присъщи на древното езичество. С техните странни дрехи, направени от кожа, нарязани на ленти ризи или женски дрехи, съшити от парчета, съчетание от национални костюми и животински маски и ужасяващи лица, с продължително дрънкане на звънци с различни размери и звуци, в тези маскарадни игри и костюми, и в пъргавите стъпки от ритуалния танц, се отразява вечната битка между Светлина и Мрак, Добро и Зло. В последната неделя преди Великите пости, маскирани кукери изпълняват ритуални молитвени танци, за да прогонят злите духове и да измолят плодородие в началото на сезона за засяване и отглеждане на реколтата.

Баба Марта - Мартеница

На първи март, ние празнуваме началото на пролетта. Денят се нарича Баба Марта. На този ден хората подаряват специален подарък, наречен “мартеница”  на всеки човек, когото обичат. Мартеницата е малка, съчетание от два цвята и е направена от конец – бял и червен. Обикновено те (мартениците), представляват момче и момиче, застанали заедно. Когато някой ви подари мартеница, трябва да я носите на врата си или закачена с карфица на дрехата си, докато не видите щъркел. След това можете да я закачите на цъфтящо дърво за плодородие.

Нестинарство (танцуване върху огън)

Нестинарството (танцуване върху огън) е един от най-мистериозните феномени в българската история и фолклор. 21 май, денят на Св.Константин и Елена – нестинарство, или танцуване върху огън; практикуващите го ходят боси по горещи въглени в малки усамотени села в Странджа планина (или все по-често в туристическите курорти), с този езически ритъм отбелязват настъпването на лятото. Вярва се, че ритуалът произлиза от Дионисиев ритуал, изпълняван от древните траки. Господарката на дома става много преди изгрев слънце, за да изпече пресен кръгъл хляб, върху който са поставени различни символични образи и магически знаци, сътворени, за да осигурят богата реколта. Жената също така приготвя пиле пълнено с ориз, и налива бъклица (съд за вино, направен от дърво) с вино.

Национални носии

Националните носии са много характерен културен феномен, който се е изграждал по време на дългото историческо развитие. Те дълго време са били определящи за българския фолклор, който дава визуална представа за етническата специфика и етнографско разнообразие на българския народ. Традиционните носии са изключително домашно производство, родени от женския вкус и изобретателност. Участието на мъжете в този процес е незначително. Традиционните материали за дрехите са: лен, коноп, вълна, коприна и памук. Кожата била използвана сравнително малко, употребявана за типичните български обувки, наречени „цървули”  (вид сандали), а кожите били използвани за „калпаци” (мъжки кожени шапки). Съчетаването на традиционните български носии е сложно. То зависи от специфичните условия на труд и начин на живот.

Фолклорна музика

Българското поетично фолклорно изкуство произлиза от древни времена и има вековна история. Първите запазени документи за съществуването на изпълнители  на фолклор и фолклорни песни датира от 9и до10 век. По-голямата част от фолклорните песни датират от 17и век.

Българските вина

Тракийските племена боготворели бог Дионис като патрон на виното. Със създаването на българската държава през 681 Сл. Хр., българите наследили опита и традициите на местното население в отглеждането на грозде и производството на вино. Винарската изба, която била основана в региона на Преслав и датира от 7и до10и век Сл. Хр., е доказателство за това.
Днес, отглеждането на грозде и производството на вино, играят важна роля в българската икономика. Винарската индустрия допринася за постоянното развитие на селските региони и неплодородните места, поддържа екологичния баланс, и стимулира подходящата и ефективна употреба на източниците в страната.

Има няколко вида грозде и вина. Множеството слънчеви дни в южните региони на страната благоприятстват производството на червени вина, а на север на бели вина.

Занаяти

Чувството на българина за естетика и разбиране за света го предизвикват да създава изкуство от материали – дърво и глина, вълна и мед, коприна и сребро. Приложните занаяти са се появили постепенно, от строго определената работа в строго подредения  домашен живот, за да се превърнат в изкуство, което ражда изкуство на свой ред.

Грънчарство

Производството на грънци се превръща в един от традиционните български занаяти още през I век Пр. Хр.

Дърворезбарство

Има два клона в дърворезбарството – светско и църковно.

Тъкане

Ръчното тъкане е типично за българките. Те извършвали всякакви видове тъкачни дейности и предавали опита и уменията си на своите деца. Ежедневните нужди и празниците през годината са причина за разнообразието на традиционния фолклорен текстил.

Бродерия

Изкуството да се бродира датира от 16и век. Било е разпространено предимно сред селското население и е използвано като декорация за дрехи. Бродерията се работи чрез броене на нишките в плата, при тънък памук и копринени материи рамката на бродерията се използва за разтягане на материята.

Web support by eFirma.bg
icqit.com
ot-grandesynthe.fr
Woolrich Outlet jivinmissdaisy.co.uk
hollister uk
isabel marant sneakers
pointsuk.co.uk