имоти

Проект: КЛЮЧОВИ ФАКТИ ЗА БЪЛГАРИЯ
Тип обект: имоти

Описание:

Рилският кръст

Уникалният Рилски кръст е дървен кръст, покрит със 140 миниатюрни сцени от Библията  и има повече от 1 500 фигури; най-голямата от тях не надвишава размера на житено зърно или ориз.

Издялан е от монах Рафаел, с карфица, върху парче липово дърво, за 12 години, до неговото ослепяване.

Кисело мляко

Lactobacillus Bulgaricus, бактерията, която дава на българското кисело мляко неговия уникален вкус и консистенция, може да бъде открита само в българския въздух.

Българското кисело мляко е оригинален национален продукт. Извън България то е известно с названието “йогурт”. Предполага се, че българското кисело мляко е свързано с размножаването на овцете, което може да бъде проследено до тракийски времена. Овчарите произвеждат голямо разнообразие от продукти, използвайки изобилието от мляко. Вярва се, че най-големите майстори на киселото мляко идват от Разградски регион. Киселото мляко се добива от пълномаслено мляко, след ферментацията на лакто-киселините при температура от 40-45º C . В зависимост от вида на използваното мляко, киселото мляко може да бъде овче, краве, биволско, или смесено.

Розово масло

Известното българско розово масло, произвеждано в региона на Казанлък, е съставка на френски и световноизвестни парфюми.

Христо Стоичков

Известният футболист Христо Стоичков е роден в България. Той е човекът, който изведе Барса до тяхната първа Европейска шампионска купа! Той беше този, който водеше българския национален футболен отбор по целия път до полуфинала за световната купа на ФИФА през1994 година! Стоичков е първият българин спечелил Златната топка за най-добър европейски футболист!

Валя Балканска

Космическият кораб “Voyager” отпътува през 1970г в Космоса, за да се „срещне” и да потърси връзка с други планети, носейки на борда си лазерен диск с десет песни, които са представители на планетата Земя. Една от тези песни е българската песен “Излел е Делю хайдутин” от Родопския регион.

Джон Винсънт Атанасов

Изобретателят на първия електронен компютър, Джон Винсънт Атанасов, е с български произход. Професор Джон Атанасов, заедно със завършващия студент Клифърд Бери, създават първия в света електронен, дигитален компютър, в Университета на щата Айова, между 1939 и 1942. Компютърът Атанасов-Бери, включва няколко нововъведения при създаването си, включително бинарна аритметична система, паралелно обработване на данни, възобновяваща се памет, разделяне на паметта и функциите на компютъра.

Кристо (Явашев)

Кристо (Явашев) е роден през 1935 в Габрово, България. Между 1953 и 1956 той учи рисуване, скулптура и сценичен дизайн в Академията за Изящни изкуства, София. През 1956 живее за кратък период в Прага, Чехословакия. През 1957 той учи един семестър скулптура при Фриц Вортуба в Академията за Изящни изкуства, Виена. През 1958 се установява в Париж. Временно се обвързва с Новите Роялисти. От 1958 започва да опакова обекти. Най-известните мащабни проекти са Valley Curtain, Райфъл, Колорадо през 1972 и Running Fence, Калифорния, през 1976.

Българския мед – вълшебство от природата

„Божествен елексир, „Вълшебство от природата”, са често използвани думи, когато се говори за мед, и все пак те не са достатъчно силни да изразят значимостта на всички предимства на тези чудни хранителни съставки. В Древния Изток хората използвали меда не само заради хранителните му качества, но също и като универсален лек.

Web support by eFirma.bg
icqit.com
ot-grandesynthe.fr
Woolrich Outlet jivinmissdaisy.co.uk
hollister uk
isabel marant sneakers
pointsuk.co.uk