NEWS

Title: ПИСТИ ЗА БОГАТИ ПОД РИЛСКИ ЕЗЕРА
Date: 24-04-2008

Description: Курортът “Супер – Паничище”, който планират общината Сапарева баня и фирмата “Рила спорт” под Рилските езера, ще е луксозен и няма да има застрояване на парче както на други места в страната. Това обещаха вчера на състоялата се пресконференция в хотел "Radisson SAS" инвеститора на проекта “Рила Спорт” и главният проектант на ски-зоната архитектурно студио "Ивис - Проектиране и Дизайн" с ръководител арх. Емил Леков.
Застрояването с хотели ще е около Паничище и Сапарева баня, извън границите на парка, с ниска плътност и най-много 10 метра височина, обясниха изпълнителният директор на “Рила спорт” Славейко Стайков и авторът на устройственият план на ски-зоната арх. Емил Леков.
На територията на парка върху платото Кабул ще има само писти и лифтове, не и хотели, обясни архитектът. 80% от предвидените 53 км писти ще са в защитената територия, каза още авторът на проекта. Нямало обаче да има сечи, защото на трасетата ще се ползват високопланински ливади и пасища.
Инвестицията в ски зоната ще е на стойност от 140 млн. лв., best replica watches а заедно с хотелите ще достигне 900 млн. лв., съобщи пък Стайков. В момента се изработвала екологичната оценка на плановете.
“Целта е бъдещият курорт да е в топ 10 на европейските дестинации, за управлението му ще бъде сключен договор с голяма чужда компания”, заяви още изпълнителният директор.
От “Рила спорт” обаче отново не назоваха реалния инвеститор, който се крие зад регистрираната на Британските Вирджински острови фирма “Рилстоун Трейд”.
На строежа и в работата на курорта ще бъдат заети 2000 човека, съобщи още Стайков. Според кмета Иванов проектът бил единственият начин районът да живне.
Пистите и строежите на лифтовете на територията на националния парк са незаконни и страната ни ще бъде санкционирана от ЕК, ако ги разреши, оповестиха по повод представянето на плановете на “Рила спорт” еколозите от коалицията “За да остане природа в България”.

Вестник 24 часа
Web support by eFirma.bg